Skip to main content

Politika zaštite privatnosti

Datum poslednje izmene: 13.03.2021. god

Izjava o zaštiti privatnosti

Ukazali ste nam poverenje korišćenjem usluga Agencije za komunikacije Absolute Marketing & PR (u daljem tekstu: agencija) i mi to cenimo. To znači da smo posvećeni zaštiti i bezbednosti svih ličnih podataka koje nam poverite. Postupamo u najboljem interesu svojih korisnika i transparentni smo u vezi sa obradom vaših ličnih podataka.

Ovaj dokument opisuje na jasan i transparentan način kako koristimo i obrađujemo vaše lične podatke. Takođe vam pruža informacije o tome koja prava imate kada je reč o ličnim podacima (poput prava da uložite prigovor), kao i na koji način možete da nam se obratite. Molimo vas da pročitate i našu Izjavu o kolačićima u kojoj je navedeno kako agencija koristi kolačiće i druge slične tehnologije.

Zapravo, ova pojedinačna izjava o zaštiti privatnosti se odnosi na bilo koje informacije o korisnicima koje prikupimo putem ovog websajta ili drugih kanala povezanih sa ovim websajtom (npr. u slučaju kada stupite u kontakt sa nama putem e-pošte).

Moguće je da ćemo s vremena na vreme menjati Izjavu o zaštiti privatnosti, pa vam preporučujemo da povremeno posetite ovu stranicu kako biste bili u toku. Ako u Izjavu o zaštiti privatnosti unesemo izmene koje će se odraziti na vas (npr. ukoliko nameravamo da obrađujemo vaše lične podatke u druge svrhe koje nisu prethodno navedene), obavestićemo vas o tim promenama pre početka novih aktivnosti.

VAŽNA NAPOMENA: ukoliko niste saglasni sa ovom Izjavom o zaštiti privatnosti, savetujemo vam da prestanete da koristite naše usluge. Ako se slažete sa našom Izjavom o zaštiti privatnosti, možete bez ikakvih bojazni da nastavite da koristite naš websajt i naše usluge.

Kakvu vrstu ličnih podataka prikuplja Absolute Marketing & PR?

Kada koristite naše usluge ili nas kontaktirate putem kontakt forme, tražimo da nam pružite određene podatke. To se obično odnosi na rutinske podatke – vaše ime i prezime, kontakt podatke kao što su email ili telefon, naziv firme, PIB, matični broj firme i sl. Možda takođe odlučite da sami pošaljete dodatne informacije u vezi sa vama ili u vezi sa svojim upitom.

Osim toga, prikupljamo podatke i sa vašeg računara, telefona, tableta ili drugog uređaja putem kog pristupate našim uslugama. To obuhvata IP adresu, pretraživač koji koristite i vaša podešavanja jezika. Postoje i situacije u kojima od drugih dobijamo podatke o vama ili automatski prikupljamo druge informacije.

Koje procedure za bezbednost i čuvanje primenjuje agencija kako bi zaštitili vaše lične podatke?

Sprovodimo odgovarajuće procedure kako bismo sprečili neovlašćen pristup i zloupotrebu ličnih podataka.

Za zaštitu i čuvanje ličnih podataka koje ste nam poverili koristimo odgovarajuće poslovne sisteme i postupke. Takođe koristimo bezbednosne procedure, kao i tehnička i fizička ograničenja za pristup i korišćenje ličnih podataka na našim serverima. Pristup ličnim podacima je dozvoljen isključivo ovlašćenom osoblju u poslovne svrhe.

Zadržaćemo vaše lične podatke onoliko dugo koliko to smatramo neophodnim da bismo vam omogućili korišćenje naših usluga ili vam pružili te usluge (uključujući održavanje vašeg korisničkog naloga ukoliko je isti kreiran); kako bismo postupali u skladu sa primenljivim zakonima, rešavali sporove sa bilo kojim stranama i u sve druge svrhe potrebne za obavljanje našeg poslovanja, što uključuje otkrivanje i sprečavanje prevare ili drugih nezakonitih radnji. Svi lični podaci koje čuvamo o vama su obuhvaćeni ovom Izjavom o zaštiti privatnosti.

Kako agencija tretira lične podatke dece?

Naše usluge nisu namenjene deci mlađoj od 16 godina i nikada nećemo prikupljati njihove lične podatke osim ako ih navedu roditelji ili staratelji (i uz njihov pristanak). 

Ukoliko saznamo da smo obradili podatke deteta mlađeg od 16 godina bez važećeg pristanka roditelja ili staratelja, obrisaćemo ih.

Kako možete da kontrolišete lične podatke koje ste dali agenciji?

 1. Možete da nam tražite kopiju ličnih podataka koje čuvamo o vama,
 2. Možete da nas obavestite o svim izmenama ličnih podataka ili tražite da ispravimo bilo koje lične podatke koje čuvamo o vama. Kao što je pojašnjeno u nastavku, neke od ovih izmena možete sami da unesete ukoliko imate korisnički nalog,
 3. U određenim situacijama možete da nam tražite da izbrišemo, blokiramo ili ograničimo obradu ličnih podataka koje čuvamo o vama, ili da uložite prigovor na određene načine na koje koristimo vaše lične podatke,
 4. U pojedinim situacijama možete takođe da nam zatražite da lične podatke koje ste nam pružili pošaljemo trećoj strani,
 5. U situacijama u kojima koristimo vaše lične podatke na osnovu vašeg pristanka, imate pravo da bilo kada povučete taj pristanak ako je to u skladu sa važećim zakonom, i
 6. U okolnostima u kojima vaše podatke obrađujemo na osnovu legitimnog interesa ili interesa od javnog značaja, imate pravo da u bilo kom trenutku uložite prigovor na upotrebu vaših ličnih podataka u skladu sa važećim zakonom.

Oslanjamo se na to da ćete se pobrinuti da svi vaši lični podaci budu potpuni, tačni i važeći. Molimo vas da nas što pre obavestite o bilo kakvim promenama ili greškama u vezi sa vašim ličnim podacima.

Ako imate vladimirtosic.net korisnički nalog, putem našeg web sajta možete da pristupite velikom broju svojih ličnih podataka. U podešavanjima naloga ćete uglavnom naći opcije za dodavanje, ažuriranje ili uklanjanje podataka koje čuvamo o vama.

Ukoliko vam bilo koji lični podaci koje čuvamo o vama nisu dostupni putem našeg web sajta, možete da nam pošaljete zahtev (potpuno besplatno).

Ukoliko želite da se pozovete na svoje pravo pristupa ličnim podacima ili njihovog brisanja, potrebno je samo da popunite i pošaljete Zahtev osobe na koju se odnose podaci za korisnike našeg websajta. Molimo vas da kontaktirate sa našim Odgovornim licem za zaštitu podataka na [email protected] u vezi sa svim zahtevima koji se odnose na ovu Izjavu o zaštiti privatnosti, ako želite da se pozovete na neko od svojih drugih prava ili ukoliko hoćete da uložite žalbu. Možete da se obratite i lokalnim vlastima zaduženim za zaštitu podataka.

Ukoliko želite da uložite prigovor na obradu vaših ličnih podataka na osnovu legitimnog interesa, a ne postoji način da ovo odbijete direktno, molimo vas da nam se obratite na [email protected].

Ko je odgovoran za obradu ličnih podataka na sajtu vladimirtosic.net i kako možete da stupite u kontakt sa nama?

Absolute Marketing & PR kontroliše obradu ličnih podataka kao što je opisano u ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti, osim u slučajevima u kojima je eksplicitno naznačeno drugačije. Absolute Marketing & PR je agencija u privatnom vlasništvu koja posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije i ima kancelariju na adresi Zajačka 112. 15300 Loznica, Srbija.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja o ovoj Izjavi o zaštiti privatnosti ili načinu na koji obrađujemo vaše lične podatke, molimo vas da kontaktirate sa našim Odgovornim licem za zaštitu podataka na [email protected] i odgovorićemo vam u najkraćem mogućem roku.

Izjava o kolačićima

Kad god upotrebljavate naš websajt, mi koristimo kolačiće i druge tehnologije za onlajn praćenje (u daljem tekstu: kolačići). Kolačići mogu da se koriste na razne načine, uključujući funkcionisanje našeg veb sajta, analizu posećenosti ili u svrhe oglašavanja.

U nastavku pročitajte šta su kolačići, kako se koriste i koje su vaše opcije.

Šta su kolačići i tehnologije za onlajn praćenje?

Kolačić internet pretraživača je mali tekstualni fajl koji veb sajtovi postavljaju u internet pretraživač vašeg računara ili mobilnog uređaja.

Ovi kolačići čuvaju informacije o sadržaju koji gledate i na koji reagujete, kako bi zapamtili vaše preferencije i podešavanja ili analizirali na koji način koristite onlajn usluge.

Kolačići se dele na „kolačiće prve strane“ i „kolačiće treće strane“:

 • Kolačići prve strane su kolačići koje koristi vlasnik domena – u našem slučaju je to vladimirtosic.net. Svaki kolačić koji sami postavimo je „kolačić prve strane“.
 • Kolačići treće strane su kolačići koje na naše domene postavljaju pouzdani partneri kojima smo dali dozvolu za to. To mogu biti partneri koji nude društvene mreže, partneri koji vrše oglašavanje, pružaoci usluge bezbednosti i mnogi drugi.

Ovi kolačići mogu biti „privremeni kolačići“ ili „trajni kolačići“:

 • Privremeni kolačići postoje samo dok ne zatvorite svoj pretraživač, čime se završava takozvana „sesija“. Nakon ovoga se brišu.
 • Trajni kolačići imaju duži rok trajanja i ostaju na vašem uređaju i nakon zatvaranja pretraživača. Na sajtu vladimirtosic.net se trudimo da koristimo samo trajne kolačiće (ili dopustimo trećim stranama da ih koriste) koji imaju ograničen rok trajanja. Međutim, iz bezbednosnih razloga ili u drugim posebnim slučajevima, nekada moramo da produžimo rok trajanja kolačića.

Kolačići internet pretraživača mogu da čuvaju podatke kao što su vaša IP adresa ili drugi identifikator, vrsta pretraživača i informacije o sadržaju koji pratite i na koji reagujete prilikom korišćenja digitalnih usluga. Čuvanjem ovih informacija, kolačići internet pretraživača mogu da zapamte vaše preferencije i podešavanja za onlajn usluge i analiziraju kako ih koristite.

Osim kolačića, koristimo i tehnologije za praćenje koje su im veoma slične. Naš websajt ili e-poruke mogu da sadrže male, transparentne slikovne fajlove ili nizove kodova koji beleže na koji način ih koristite. U ove fajlove spadaju „web praćenja“, „skripte“, ili „URL adrese za praćenje“:

Web praćenja imaju mnogo različitih naziva. Poznata su i kao veb greške, greške za praćenje, oznake, veb oznake, oznake stranica, pikseli za praćenje, oznake piksela, 1×1 GIF-ovi ili jasni GIF-ovi.

Ukratko, ova praćenja predstavljaju male grafičke slike od samo jednog piksela koje mogu da se šalju na vaš uređaj kao deo zahteva webstranice, u aplikaciji, u okviru oglasa ili HTML poruke e-pošte.

Mogu da se koriste za prikupljanje podataka iz vašeg uređaja, poput vrste uređaja ili operativnog sistema, IP adrese i vreme posete. Osim toga, koriste se za postavljanje i čitanje kolačića u vašem pretraživaču ili za pokretanje postupka postavljanja kolačića.

Skripte su mali kompjuterski programi ugrađeni u naše web stranice koji tim stranicama daju brojne dodatne funkcije. Skripte omogućavaju ispravno funkcionisanje web sajtova. Na primer, skripte uključuju određene sigurnosne opcije i omogućavaju osnovne funkcije za interakciju na našem websajtu.

Skripte se mogu koristiti u analitičke svrhe ili za oglašavanje. Na primer, skripte mogu da prikupe informacije o tome na koji način koristite naš websajt, koje web stranice posećujete ili šta pretražujete.

URL adrese za praćenje su linkovi koji sadrže jedinstveni identifikator. Koriste se za otkrivanje veb sajta koji vas je doveo na naš websajt ili aplikacije koju koristite. Jedan od primera je slučaj kada dolazite sa stranice društvene mreže, pretraživača ili websajta nekog od naših poslovnih partnera.

Sve ove tehnologije za praćenje se u ovoj Izjavi o kolačićima nazivaju „kolačići“.

Kako se koriste kolačići?

Kolačići se koriste za prikupljanje informacija, uključujući:

 • IP adresu
 • ID broj uređaja
 • Pregledane stranice
 • Vrstu pretraživača
 • Podatke o pretraživanju
 • Operativni sistem
 • Informacije o internet provajderu
 • Vremensku oznaku
 • Podatke o tome da li ste kliknuli na neki oglas
 • URL adresu stranice sa koje ste preusmereni
 • Opcije koje ste koristili ili aktivnosti koje ste obavljali na websajtu

Omogućavaju vam da budete prepoznati kao isti korisnik na svim stranicama unutar jednog websajta, na svim uređajima, između websajtova ili tokom upotrebe naših aplikacija. Kada je reč o njihovoj svrsi, podeljeni su u tri kategorije: funkcionalni kolačići, analitički kolačići i marketinški kolačići.

Funkcionalni kolačići

Ovi kolačići su neophodni da bi naš web sajt funkcionisao i moraju biti odobreni kako biste mogli da koristite naše usluge.

Funkcionalni kolačići se koriste za kreiranje tehnološki naprednih web sajtova i aplikacija prilagođenih korisnicima koji se automatski prilagođavaju vašim potrebama i preferencijama, kako biste mogli jednostavno da pretražujete i rezervišete. To takođe uključuje i omogućavanje osnovnih funkcija za sigurnost i pristupačnost.

Preciznije, ovi kolačići:

 • Doprinose pravilnom funkcionisanju našeg veb sajta, tako da možete da kreirate nalog, da se ulogujete i upravljate svojim nalogom.
 • Pamte vaša podešavanja, prošle pretrage i druge preferencije kako bi vam pomogli da efikasno i lako koristite naš web sajt.
 • Pamte vaše podatke za prijavu kako ne biste morali iznova da upisujete svoje korisničko ime i lozinku prilikom svake posete našem veb sajtu ili aplikaciji. (Ne brinite, lozinke se uvek čuvaju u enkriptovanom obliku.)

Analitički kolačići

Ovi kolačići mere i prate kako se koriste naš websajt. Te informacije koristimo u svrhu poboljšanja websajta i usluga.

Preciznije, ovi kolačići:

 • Pomažu da razumemo kako posetioci i korisnici poput vas koriste naš websajt.
 • Pomažu nam da poboljšamo svoj web sajt i način komunikacije kako bismo se pobrinuli da smo uvek zanimljivi i relevantni.
 • Omogućavaju nam da otkrijemo šta funkcioniše, a šta ne funkcioniše na našem web sajtu.
 • Pomažu nam da ocenimo uspešnost oglašavanja i komunikacije.
 • Pokazuju nam na koji način korisnici upotrebljavaju naš web sajt nakon što im se prikaže onlajn oglas, uključujući i oglase na web sajtovima treće strane.

Podaci koje prikupljamo putem ovih kolačića mogu da uključuju informacije o web sajtovima koje ste posetili, stranicama sa kojih ste preusmereni na naš web sajt i sa kojih ste ga napustili, koju ste platformu koristili, koje ste e-poruke otvorili i na koje ste reagovali, kao i datum i vreme posete. To takođe znači da možemo koristiti podatke o vašem načinu korišćenja web sajta, poput broja klikova na određenoj stranici, kretanja mišem i skrolovanja, reči koje upisujete u pretraživač i teksta koji unosite u razna polja.

Marketinški kolačići

Ove kolačiće koriste agencija i njeni pouzdani partneri kako bi postepeno prikupljali informacije o vama putem različitih web sajtova, aplikacija ili drugih platformi.

Marketinški kolačići nam pomažu da odlučimo koje proizvode, usluge i oglase na osnovu interesovanja da vam pokažemo na web sajtu i u aplikacijama, kao i van njih.

Preciznije, ovi kolačići:

 • Određuju vaš profil na osnovu interesovanja, npr. na osnovu web sajtova koje posećujete i sadržaja na koji klikćete. Zahvaljujući ovim profilima smo u mogućnosti da vam prikažemo prilagođen sadržaj na našem websajtu.
 • Prikazuju oglase prilagođene vašim interesovanjima na našem web sajtu, kao i na drugim web sajtovima. Taj postupak se naziva „retargeting“ i zasniva se na vašim pretragama. Takođe se može zasnivati na vašim navikama u pogledu kupovine ili drugim onlajn aktivnostima.
 • Retargeting oglasi vam mogu biti prikazani pre i nakon napuštanja našeg websajta, jer je njihova uloga da vas podstaknu da pretražujete ili se vratite na naš web sajt. Ove oglase možete videti na našem web sajtu, u aplikacijama ili e-porukama.
 • Integrišu društvene mreže u naš web sajt i aplikacije. Ovo vam omogućava da lajkujete ili delite sadržaj ili proizvode na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest i LinkedIn.

Dugme za „lajk“ ili „deljenje“ funkcioniše tako što koristi delove koda sa individualnih pružalaca usluge društvene mreže i dozvoljava da se kolačići treće strane postave na vaš uređaj.

Ovi kolačići mogu biti isključivo funkcionalni, ali se takođe mogu koristiti za pregled web sajtova koje posećujete sa njihove mreže, kako bi izgradili vaš profil na osnovu onlajn pretraga i prikazali vam personalizovane reklame. Taj profil će delom biti izgrađen korišćenjem uporednih podataka koje pružaoci usluga dobijaju tokom vaših poseta drugim web sajtovima u njihovoj mreži.

Da biste saznali više o tome šta pružaoci usluge društvene mreže čine sa vašim ličnim podacima, pogledajte njihove izjave o kolačićima i/ili zaštiti privatnosti: Facebook (uključuje Instagram, Messenger i Audience Network), Pinterest i Twitter. Imajte u vidu da ove izjave mogu povremeno da se menjaju.

Sarađujemo sa pouzdanim trećim stranama kako bismo prikupili podatke. Nekada ćemo možda podeliti podatke i sa tim trećim stranama, poput vaše adrese e-pošte ili broja telefona. Ove treće strane će možda povezati vaše podatke sa drugim podacima koje prikupljaju kako bi kreirale prilagođene ciljne grupe ili prikazale ciljane reklame. Za više informacija o tome kako treće strane obrađuju vaše podatke, pogledajte sledeće linkove: Kako kompanija Google koristi podatkePravila o zaštiti podataka kompanije Facebook.

Tehnike koje ne uključuju kolačiće – pikseli e-pošte

Možda ćemo koristiti i tehnike poput piksela, koje ne smatramo kolačićima jer ne čuvaju podatke na vašem uređaju.

Nekada piksele postavljamo u e-poruke, poput elektronskih biltena. „Piksel“ je elektronski fajl veličine jednog piksela koji se postavlja u e-poruku i učitava kada je otvorite. Korišćenje piksela e-pošte nam omogućava da utvrdimo da li je poruka primljena, da li i kada ste je pročitali i na šta ste kliknuli.

Takođe dobijamo iste informacije o push obaveštenjima koja vam šaljemo. Ove statistike nam pružaju informacije o tome koji sadržaj čitate i koristimo ih da bismo optimizovali svoje poruke i učinili vam svoju komunikaciju relevantnijom.

Koje su vaše opcije?

Da biste saznali više o kolačićima i o tome kako da upravljate njima ili da ih brišete, posetite allaboutcookies.org ili karticu za podršku u okviru pretraživača.

U podešavanjima pretraživača kao što su Internet Explorer, Safari, Firefox ili Chrome možete odrediti koje kolačiće ćete prihvatiti, a koje odbiti. Mesto na kojem možete pronaći podešavanja zavisi od vrste vašeg pretraživača:

Ukoliko blokirate određene funkcionalne kolačiće, možda nećete moći da koristite neke opcije naših usluga.

Osim određenih podešavanja koja možemo da vam ponudimo na našem web sajtu, takođe možete da odbijete neke kolačiće:

Analitika

Kako biste sprečili Google analitiku da prikuplja analitičke podatke o određenim vrstama pretraživača, posetite sledeći link: Dodatak pretraživača za isključivanje Google analitike (dostupan samo za računare).

Oglašavanje

Uvek se trudimo da ostvarimo saradnju isključivo sa kompanijama za oglašavanje i marketing koje su članice Inicijative oglašavanja putem interneta (NAI) i/ili Interaktivne kancelarije za oglašavanje (IAB).

Članice NAI-a i IAB-a posluju u skladu sa industrijskim standardima i pravilnicima, i daju vam mogućnost da ne učestvujete u bihejvioralnom oglašavanju.

Posetite networkadvertising.org kako biste pronašli veb sajt članica NAI-a koje su možda postavile oglašivačke kolačiće na vaš računar. Ako ne želite da učestvujete u programima bihejviorističkog oglašavanja NAI članica, jednostavno obeležite kućicu koja označava kompaniju u čijem programu ne želite da učestvujete.

Osim toga, možete i da posetite youronlinechoices.com ili youradchoices.com kako biste saznali na koji način možete da odbijete prilagođene reklame.

U podešavanjima vašeg mobilnog uređaja možda postoji opcija za ograničavanje deljenja podataka u svrhe retargetovanja. Ukoliko odlučite da to uradite, imajte u vidu da odbijanje učešća u onlajn oglašivačkoj mreži ne znači da više nećete primati ili biti predmet onlajn oglašavanja ili marketinških analiza. To znači da vam mreža sa koje ste se odjavili više neće slati oglase koji su prilagođeni vašim navikama upotrebe interneta ili pretraživanja.

Kako da stupite u kontakt sa nama

Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa ovom Izjavom o kolačićima, molimo vas da pošaljete e-poruku na [email protected].

Ova Izjava o kolačićima je podložna povremenim izmenama. U slučaju da ove izmene budu značajne, posebno važne za vas ili imaju uticaj na vaša prava na zaštitu ličnih podataka, stupićemo u kontakt sa vama. Stoga preporučujemo da redovno posećujte ovu stranicu kako biste bili upućeni u eventualne (manje ili više značajne) promene.